Mensendieck Middenwaard

Netwerk Chronische pijn

Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat deze pijn weer over. Acute pijn is nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden.

We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen é én op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Goede begeleiding door een therapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan u helpen grip te krijgen op uw klachten.

Bekijk hier het filmpje over chronische pijn van het Rijndam Instituut. En bekijk hier het filmpje van Psychfysio.

Voor meer informatie kijk op www.netwerkchronischepijn.nl